revirji

Lovne vode RD Ajdovščina so zgornji del reke Vipave, reka Hubelj in ribnik Dobravska Krnica. Te so razdeljene na več revirjev, za katere veljajo različna pravila.

REKA VIPAVA

Reka Vipava je del jadranskega porečja in eden izmed pritokov reke Soče. Njen zgornji del, s katerim upravlja ribiška družina Ajdovščina, je pretežno salmonidni del. Tu najdemo predvsem divje soške postrvi, križance, pa tudi potočno postrv in šarenko. Izmed ciprinidnih vrst je zelo pogosta podust, štrkavec in mrena. Struktura reke je pestra – bogatijo jo številni globoki tolmuni, brzice in kaskade. Ob vodi je bujno rastje, ki s svojo senco in vodnimi koreninami ribam ustvarja naravno zavetje. V okolici reke najdemo številne travnike in idilične vinograde.

Možnost ribolova: soška postrv, potočna postrv, mrena, klen, podust, krap, šarenka, lipan, linj, križanci, grba (mrena)
Vrsta ribolova: muharjenje, vijačenje, beličarjenje, talni ribolov
Dovoljene vabe: koruza, sadje, umetna muha, umetne vabe, vodni mah
Tip vode: tekoča

reka hubelj

Reka Hubelj izvira nad Ajdovščino. Tu izvira iz treh slapov, ki so slikoviti predvsem v deževnem obdobju, ko reka pokaže tudi svoj hudourniški značaj. Kot reko Vipavo, jo v glavnem poseljujejo salmonidne vrste rib – predvsem soške postrvi, križanci in šarenke.

Možnost ribolova: soška postrv, potočna postrv, šarenka, lipan, križanci
Vrsta ribolova: muharjenje, vijačenje
Dovoljene vabe: umetna muha, umetne vabe
Tip vode: tekoča

DOBRAVSKA KRNICA

Dobravska Krnica je ribnik umetnega nastanka, ki je nastal kot posledica melioracij. V njem najdemo ciprinidne vrste rib, kot so krap, linj ter drugi ciprinidi (grba, mrena, klen, podust zelenika, …). Ribnik obdajajo drevesa in grmičevje, ki ribam nudijo potrebno senco.

Možnost ribolova: grba (mrena), klen, krap, linj, mrena, podust
Vrsta ribolova: beličarjenje in talni ribolov
Dovoljene vabe: bojli, koruza, kruh, sadje, sir, vabe rastlinskega izvora
Tip vode: stoječa